Публікації

Як застрахувати машину в Англії для перегону в Україну?
Як застрахувати машину в Англії для перегону в Україну?

Для того, щоб перегнати машину будь-куди, або навіть здійснити пробну поїздку на авто потрібно мати страховий поліс. Але на відміну від України та інших країн Європи, в Англії це виявилось не банальною проблемою. Здійснюючи допомогу Зброєним силам України, ТОВ "Автогард" привозить позашляховики для потреб ЗСУ з різних країн Європи. Одну чудову машину знайшли у Сполученому Королівстві, і стало завдання пригнати її Україну. Машина знаходилась неподолік Лондона, вона була у чудовому технічному стані і ми вирішили їхати на ній своїм ходом. Для цього необхідно було купити страховку.


В Англії немає звичних для нас КАСКО, Автоцивілки, Зеленої картки. Автоцивілка та КАСКО поєнані в декількох "пакетах" в залежності від наповненості і вартості. Причому, розрізняються річні договори страхування і короткострокові. Доречі, компанії, що страхують на рік і на короткий термін в Англії різні. На відміну від України та країн ЄС, страховка діє не на автомобіль з будь-яким водієм, а лише на конкретних водіїв в конкретному автомобілі. Короткострокові договори можуть укладатись з строком дії від однієї години до декількох місяців... ну і коштують трохи дешевше ніж страхування літака. 

Але все не так просто. При укладанні річного договору страхування авто, лише декілька компаній приймають міжнародні посвідчення водія, що були видані в Україні, нам вдалось таких компаній знійти тільки дві. Для короткострокових договорів, лише одна компанія приймає посвідчення водія, що видані в країнах ЄС. Всі інші вимагають наявність виключно Британських документів. Для водіїв, які мають українське посвідчення водія договір страхування не оформлюється жодною компанією. Стосовно "Зеленої картки", то зазвичай її видають за невелику доплату страхові компанії з якими вже укладено договір страхування автомобіля.  

Оформити "зелену картку" в іншій країні на британське авто не можна, оскільки в правилах оформлення страхування "зелена картка" є пряма заборона на страхування автомобілів з іноземною реєстрацією. Обрати на ссервісі онлайн, ща українське посвідчення водія це нібито європейське звичайно можна, і система не зможе це відфільтрувати, але зрозуміло, що у випадку ДТП випалти страхового відшкодування не буде. 

Але вихід є. Увага, далі викладено власний винахід, який був протестований на практиці.
Згідно з законодавством ЄС  "зелена картка"  не потрібна на території країн-членів Європейського Союзу та Європейської асоціації вільної торгівлі країнах ЄС. Усього, договір автоцивілки виданий в будь-якій країні ЄС діє у всіх без виключення країнах ЄС, а також в Швейцарії, Андрорі, Боснії і Герцеговині, Гібралтарі, Чорногорії, Норвегії, Ліхтенштейні та в деякіх інших країнах. До січня 2021 року, Сполучено Королевство Великої Британії та Північної Ірландії було членом Європейського Союзу, але потім стався "BREXIT", і державні установи  рекомендували людям, які подорожують до або з Сполученого Королівства на власному автомобілі, мати "Зелену картку". Однак 30 липня 2021 року Європейська комісія ратифікувала існуюче членство Великої Британії в Багатосторонній угоді національних бюро автомобільного страхування. Це означає, що договір внутрішнього страхування (автоцивілка), для громадян, які подорожують автомобілем з ЄС до Великої Британії, потрібно мати при собі лише паперове підтвердження дійсності полісу внутрішнього страхування цивільної відповідальності, придбаного в в будь-якій країні ЄС. Одночасно з цим, на офіційному сайті уряду Сполученого королевства www.gov.uk, також є повідомлення, що для подорожей в країни ЄС та інші країни, що приєднались до міжнародної угоди достатньо мати лише британський поліс внутрішнього страхування на автомобіль, жодних інших документів оформлювати не потрібно. 

На підставі вищевикладеного, вийти з ситуації, яка була описана, можна шляхом оформлення договору внутрішнього страхування на британський автомобіль в страховій компанії країни ЄС, що не заборонено законом, хоча, більшість компаній укладати такі договори відмовляють. Такий поліс коштує набагато дешевше ніж британське короткострокове страхування і з цим полісом можна безпечно їхати з Англії до самого кордону України. Єдине, що оскільки Україна не в переліку країн, які визнають поліса внутрішнього страхування, під час перетину кордону України необхідно оформити короткострокову автоцивілку, що можна зробити дуже швидко без відвідування нашого офісу.

Вот таке не зовнім логічне, але витончене і цілковито законне рішення. З питань оформлення страхування на іноземні машини на території Європи, можна звертатись до нас. Успіху!  

P.S. Позашляховик на фотографії, придбаний БФ "Ініціатива Е+" за участю ТОВ "Автогард" вже допомогає нашим військовим на сході України. 

  • Дата: 27.03.2023